Algemene richtlijnen houtkachel

Plaatsing van de kachel

De kachel mag niet op een brandbaar oppervlak geïnstalleerd worden. De draagkracht moet voldoende zijn. Rondom de kachel moet een veiligheidsafstand van 90 cm worden aangehouden.

Rookkanaal

Aansluiten op een goed functionerend rookkanaal welke gecertificeerd is met T600. Een goed rookkanaal is zeer belangrijk voor een juiste werking van de houtkachel.

De houtkachel aansteken

Als u de houtkachel gaat aansteken dan zorgt u ervoor de zowel de primaire als de secundaire luchttoevoer open staan, tevens moet er voldoende zuurstof in de ruimte aanwezig zijn. Wanneer het hout goed brand dan tempert u het vuur langzaam door de luchttoevoer van boven, de secundaire luchttoevoer langzaam iets af te sluiten. Indien u meer vermogen lees vuur nodig heeft dan opent u de secundaire luchttoevoer weer door de schuif of draaiknop iets open te zetten.

Goed stoken is een kunst en zoals gezegd is iedere situatie anders, u leert alleen goed stoken door dingen uit te proberen zodat u ervaring opbouwt.

Primaire en secundaire luchttoevoer

De meeste houtkachels zijn voorzien van een primaire en secundaire luchttoevoer. Dit zorgt voor een maximaal rendement uit de houtkachel. En er zo weinig mogelijk warmte in de schoorsteen verdwijnt.

De primaire luchttoevoer is te vinden aan de onderkant van de deur. De luchttoevoer is eenvoudig te regelen met de schuif of draaiknop. Laat deze bij voorkeur altijd open staan. De luchtstroom gaat van onderen naar boven langs de ruit en houdt meteen de ruit extra schoon, dit omdat de lucht die warm wordt als het ware een buffer vormt tussen de vuile aanslag en de ruit. Dit wordt ook wel een airwash systeem. Vanzelfsprekend werkt dit airwash systeem alleen maar als er gestookt wordt met droog hout.

De secundaire luchttoevoer zit aan de bovenkant van de houtkachel en zorgt voor het zogenaamde turbo effect. Dit zorgt voor de explosieve verbranding van de brandstof. Als de knop of schuif aan de bovenkant van de kachel open wordt gezet, wordt er meer lucht toegevoerd. Wordt de knop of schuif deels gesloten dan tempert het vuur in de kachel, zo haalt u meer rendement van het hout en langer stoken is mogelijk.

Welk hout gebruiken?

Schoon en droog hout, minimaal 1,5 jaar gedroogd is. Eikenhout moet minimaal 3 jaar gedroogd zijn. Bovendien heeft goed stookhout  een vochtgehalte van onder de 20% Stook de houtkachel niet alleen op eikenhout. Het beste is dit te mengen met een zachtere houtsoort. De kachel wordt anders  te heet en gaat hierdoor stuk.

Schudrooster

Als de houtkachel is voorzien van een schudrooster dan bevindt de knop links aan de onderkant van de kachel. De knop naar u toehalen en vervolgens weer naar binnen schuiven. Hierdoor wordt het rooster geschud.

Eerste keer stoken

Als de houtkachel voor het eerst wordt gebruikt dan kan er een nare lucht onstaan. Dit komt omdat de verf moet inbranden. Het advies is dan ook, bij eerste keer gebruik om goed te luchten, ramen open zetten zodat deze nare lucht kan ontsnappen.

Let op! Maak bij de eerste maal de kachel niet schoon. De verf kan nog niet uitgehard zijn.

Pas op voor oververhitting

Om oververhitting tegen te gaan dient u alleen DROOG HOUT te gebruiken. De stook kan gevuld worden met hout maar niet propvol, anders raakt de kachel oververhit, de verf beschadigd of verkleurd en de houtkachel kan scheuren daardoor. Als er naar verloop van tijd een topplaat of binnenwerk scheurt dan is de oorzaak Oververhitting en valt buiten de garantie.

Onderhoud

De buitenkant van de kachel is eenvoudig af te nemen met een zachte vochtige doek.

De asresten moeten regelmatig uit de houtkachel worden verwijderd. De ruit kan worden schoongemaakt met een ruitreiniger of keukenpapier. Belangrijk is om minimaal 1 x per jaar uw schoorsteen te vegen.

Dit bericht is gepost in . Bookmark de link.